In primul rand trebuie inteles ca sunt 2 motive pentru existenta continutului duplicat pe internet:

1. Continut duplicat cauzat de copierea partiala sau totala a textelor altor site-uri

2. Continut duplicat generat de platforma site-ului

In ambele cazuri vreau sa va asigur ca motoarele de cautare nu o sa va penalizeze site-ul pentru continutul duplicat de pe site-ul dvs. Insa nici nu o sa atrageti foarte multe vizite pe site-ul dvs. daca veti avea continut duplicat.

Continut duplicat cauzat de copierea partiala sau totala a textelor altor site-uri

La acest punct nu sunt prea multe lucruri de spus. Exista persoane care au impresia ca daca o sa copieze un text dragut de pe alt site o sa apara copia de pe site-ul lor in motoarele de cautare langa site-ul de unde au copiat continutul. Ei bine lasati-ma sa va spun doar atata: „Isn’t that cute? but it’s wroooong!”

Daca nu va vine inspiratia sa scrieti pe site-ul dvs. exista persoane mult mai talentate, care si-au petrecut destul de mult timp citind literatura, nu statusuri de Facebook. Acest grup de persoane poarta numele de copywriteri si pot fi gasiti pe site-uri precum Freelancer, oDesk, Elance sau prin recomandare (va pot recomanda si eu o persoana pasionata de asa ceva)

optimizare seo pentru continut duplicat

Continut duplicat generat de platforma site-ului

Conform ghidului de optimizare seo, fiecare pagina a site-ului dvs trebuie sa fie accesibila printr-un URL unic. Spre deosebire de capitolul anterior care duce intentionat la formarea continutului duplicat, in foarte multe cazuri webmasterii nu cunosc suficient de bine problemele generate de platforma pe care o folosesc pentru a administra site-ul. Astfel o pagina poate fi accesibila prin 2-3 chiar si  1000o de URL-uri diferite.

Cred ca un exemplu nu ar strica pentru a intelege cum se poate ajunge la acest numar de URL-uri diferite. Exemplul meu se refera la preturile laptopurilor de pe site-ul okazii:
http://www.okazii.ro/laptopuri/?pret_min=1&pret_max=55000
http://www.okazii.ro/laptopuri/?pret_min=1&pret_max=55001
http://www.okazii.ro/laptopuri/?pret_min=1&pret_max=55002
http://www.okazii.ro/laptopuri/?pret_min=1&pret_max=55003
http://www.okazii.ro/laptopuri/?pret_min=1&pret_max=55004
Pe oricare din link-urile de mai sus o sa apasati o sa va apara aceasi lista de produse cu aceleasi continut si aceleasi imagini. In principiu Google recunoste destul de usor continutul duplicat, iar in pagina de rezultate va fi afisata o singura pagina din toate (cea mai relevanta din punctul lui de vedere). Insa exista sanse ca altgoritmul sa nu returneze exact pagina care o doriti. In plus este nevoie de foarte mult timp pentru a scana toate paginile site-ului si a returna cea mai potrivita pagina pentru o anumita cautare.

Daca vreti sa usurati munca motoarelor de cautare si sa discereti voi intre o pagina buna care doriti sa fie promovata si una cu continut duplicat care nu trebuie luata in considerare, va recomand sa apelasi la un specialist in seo care sa va spuna cum sa faceti sa aveti un site curat, usor indexabil si cu continutul cel mai potrivit pentru vizitatori.

Concluzii legate de continutul duplicat

Nu va spun sa va transformati peste noapte din webmasteri in specialisti seo, copywriteri, art directori sau mai stiu eu ce, insa va spun doar ca exista oameni profesionisti care fac lucrurile acestea si indicat ar fi sa apelati la cineva pentru ajutor daca doriti cu adevarat ca afacerea dvs. sa prospere.

optimizare seo