În urmă cu aproximativ trei luni de zile, mai precis în luna Mai, Google a hotărât să schimbe numele tool-ului Google Webmaster Tools. Noul nume al tool-ului este Google Search Console. Acest articol este scris pentru persoanele care nu sunt familiarizațe cu toolul Google Webmaster Tools, iar în rândurile de mai jos o să vă introduc în acest tool util.
Tool-ul Google Search Console este un tool gratuit pus la dispoziție de către gigantul Google (mai nou Alphabet Inc). Tool-ul permite vizualizarea numărului de vizitatori ai siteului, cît și lucruri mai avansate precum expresiile căutate în motorul de căutare Google care au adus vizitatori pe site. Alte lucruri utile afișate de tool sunt: cele mai populare Landing Page-uri, dacă vizitatorii au folosit un dispozitiv mobil sau un desktop, afișarea erorilor de pe site, posibilitatea transmiterii unui Sitemap pentru ca site-ul să fie indexat mai rapid și verificarea fișierului robots.txt.
Adăugarea siteului în Google Search Console
Primul lucru care trebuie făcut este adăugarea și verificarea siteului/ site-urilor în Google Search Console. Prin acest lucru cei de la Google se asigura că ești administratorul siteului sau un utilizator autorizat de către acesta. Adăugarea site-ului este un proces foarte simplu: Introduceți URL-ul siteului pe care doriți să-l adăugați și apăsați butonul “Adăugați proprietatea”. Felicitări, site-ul dumneavoastră tocmai a fost adăugat în Google Search Console! În continuare veți fi nevoiți să verificați site-ul.
Verificarea site-ului in Google Search Console
Există mai multe metode prin care se poate verifica site-ul, în acest articol o să explic patru metode care mi se par mie cele mai ușoare și utile:
Adăugarea unei etichete de tip HTML
Tool-ul poate genera pentru dumneavoastră o meta etichetă HTML. Pentru persoanele care sunt obișnuite cu programarea, aceasta este cea mai ușoară metodă. Eticheta generată se introduce în secțiunea <body> a site-ului. După introducerea acestei meta etichete, se apasă butonul verifică, iar site-ul este verificat. Acest procedeu este foarte ușor și în cazul site-urilor care folosesc WordPress deoarece foarte multe teme oferă posibilitatea introduceri codul etichetei într-o secțiune dedicată a temei.
Verificarea siteului cu ajutorul unui fișier de tip HTML
Folosind această opțiune, Google va genera un fișier care poate fii descărcat pe calculator. Ulterior fișierul se încarcă pe rădăcina serverului, de obicei prin FTP. Dacă fișierul a fost încărcat corect, se apasă butonul de verifică și veți fi notificați ca ați devenit proprietarul siteului.
Folosind Google Analytics
Dacă deja folosiți Google Analytics pentru a monitoriza site-ul, aceasta este metoda pentru dumneavoastră. Însă prima dată trebuie să verificați dacă scriptul de Google Analytics se află în secțiunea <head> a siteului și nu în <body>. Dacă scriptul nu este în <head>, vreți fi nevoiți să mutați scriptul. Pentru această metodă e nevoie să folosiți codul asincron de Google Analytics.
Folosind Google Tag Manager
Am inclus și această metodă deoarece Google Tag Manager este un tool uimitor. O să urmeze un articol în care o să explic de ce cred asta despre tool. Verificarea proprietății dumneavoastră folosind această metodă este asemănătoare cu metoda numărul 3 folosind Google Analytics.
O să scriu continuarea acestui articol dacă vor exista cereri. Le aștept in comentarii!
About The Author: Horațiu
Daca gasesti ceva interesant si vrei sa vorbim extra despre subiectul respectiv ma gasesti aici - Send Mail
More posts by Horațiu