Poți să găsești foarte multe scuze ca să nu faci anumite lucruri. Acesta e principalul lucru de care mi-am dat seama de când n-am mai scris. Însă long story short, am o reputație de ardelean. Mergem totuși încet într-o direcție, așa că s-o luăm din loc și să vorbim despre continut valoros.
Ce e valoarea in the first place?
Pentru asta nu o să dau drumu la manele pe aici ca la festivalele din țară. Deși pentru o anumită parte din oameni, manelele chiar sunt valoroase. Idea e oricum că oricât aș vrea să vând ceva, dacă pe tine nu te interesează, nu o să cumperi. Chiar dacă poate pentru mine ca vânzător acel serviciu este compus din subunități. Și chiar dacă acele subunități au un preț pe piață.
Degeaba îți povestesc de mașina mea că e valoroasă, că dacă acum nu te interesează mașinile, valoarea percepută o să fie 0 (apropo, chiar îmi vând mașina). Și atunci, în mare putem spune că valoarea e dată de cumpărător.
Bun, și atunci cine e acest cumpărător și ce anume e valoros pentru el?
Aici chiar mă simt în măsură să vorbesc pentru că de 7 ani mă tot uit prin tool-ul Google Analytics și more or less mă consider un Data Analyst. Google Analytics (GA) este un tool gratuit pus la dispoziție de Google (există și o variantă plătită, însă la 150k$/an, zis să rămânem la gratuită). Atunci când instalezi tool-ul pe-un site, el îți spune până la 510 lucruri predefinite despre acest posibil cumpărător, la care poți adăuga și câteva lucruri custom.
Așadar cu tool-ul GA putem să ne dăm seama câți oameni cu vârsta între 35-44 de ani din localitatea Călărași au vizitat pagina de portocali pitici și mai sunt interesați și de ortensii, iar pe baza acestor date putem să ne gândim dacă să le trimitem un newsletter, să le arătăm niște bannere personalizate prin rețeaua Google Display Netword (GDN) sau să le arătăm o anumită postare pe Facebook (crearea audienței în Facebook se face prin tool-ul Facebook Analytics, și implică un proces oarecum similar cu crearea unei audiențe în contul de GA).
Acum că știm pentru cine facem conținutul, totuși, ce e valoros pentru internauți?
Am mai vorbit de Brian Dean. Dacă nu știi cine e acest om, e unul din cei mai apreciați specialiști SEO al momentului. A ținut o prezentare și pe la noi, la GPeC în urmă cu câțiva ani, eveniment despre care am mai scris aici. Omul oferă exemple prin care conduce o discuție din abstract în real. Cu siguranță gândirea abstractă are beneficiile ei, însă lucrurile se rezolvă mai ușor când sunt specifice. Pentru stabilirea valorii unui produs există o bursă, însă pentru conținut, personal nu știu de existența unei instituții în domeniu.
Așadar acest om ne povesteșe de strategia lui pentru crearea de conținut (attn, eng content) cu cel mai bun exemplu. Cel mai ușor este să urmărim ce se cumpără de pe platforme de tipul Coursera/ Udemy/ edX/ Lynda/ Udacity/ SkillShare sau Treehouse. Oamenii de acolo chiar sunt dispuși să plătească pentru a accesa anumite informații. Asta face din portalurile respective un indicator foarte bun pentru cererea din piață.
Cred că dacă ai înțeles lucrurile până aici, știi mai multe despre internet ca cel puțin 60% din români. Asta conform research-ului realizat de PwC legat de gradul de digitalizare a României.
Totuși, cum facem continut valoros?
Acum că știm pentru cine face conținutul, și știm în mare de ce subiecte sunt interesați oamenii respectivi, rămâne să chiar facem continut valoros. Sunt atât de multe medii de exprimare. Și până la urmă platformele de learning sunt cel mai bun exemplu pentru monetizare. Însă e de menționat faptul că crearea unui curs pe Udemy de exemplu ia aproximativ 1 lună. Asta pe când o postare pe Insta sau Facebook ia 2 minute, adună 33 de like-uri și aduce o oarecare valoare socială. Totuși, să revenim la brânza nostră. Pentru conținut de tip text, chiar merită să studiem ce-au scris alții și să ne gândim cum putem să îmbunătățim textul respectiv. Mai departe, depinde.
Dacă vrei să continuăm discuția, dă un semn.
About The Author: Horațiu
Daca gasesti ceva interesant si vrei sa vorbim extra despre subiectul respectiv ma gasesti aici - Send Mail
More posts by Horațiu