Google Search Console – ex Webmaster Tools


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

În urmă cu aproximativ trei luni de zile, mai precis în luna Mai, Google a hotărât să schimbe numele tool-ului Google Webmaster Tools. Noul nume al tool-ului este Google Search Console. Acest articol este scris pentru persoanele care nu sunt familiarizațe cu toolul Google Webmaster Tools, iar în rândurile de mai jos o să vă introduc în acest tool util.

Tool-ul Google Search Console este un tool gratuit pus la dispoziție de către gigantul Google (mai nou Alphabet Inc). Tool-ul permite vizualizarea numărului de vizitatori ai siteului, cît și lucruri mai avansate precum expresiile căutate în motorul de căutare Google care au adus vizitatori pe site. Alte lucruri utile afișate de tool sunt: cele mai populare Landing Page-uri, dacă vizitatorii au folosit un dispozitiv mobil sau un desktop, afișarea erorilor de pe site, posibilitatea transmiterii unui Sitemap pentru ca site-ul să fie indexat mai rapid și verificarea fișierului robots.txt.

Adăugarea siteului în Google Search Console

Primul lucru care trebuie făcut este adăugarea și verificarea siteului/ site-urilor în Google Search Console. Prin acest lucru cei de la Google se asigura că ești administratorul siteului sau un utilizator autorizat de către acesta. Adăugarea site-ului este un proces foarte simplu: Introduceți URL-ul siteului pe care doriți să-l adăugați și apăsați butonul “Adăugați proprietatea”. Felicitări, site-ul dumneavoastră tocmai a fost adăugat în Google Search Console! În continuare veți fi nevoiți să verificați site-ul.

google search console - adaugare proprietate

Verificarea site-ului in Google Search Console

Există mai multe metode prin care se poate verifica site-ul, în acest articol o să explic patru metode care mi se par mie cele mai ușoare și utile:

Adăugarea unei etichete de tip HTML

Tool-ul poate genera pentru dumneavoastră o meta etichetă HTML. Pentru persoanele care sunt obișnuite cu programarea, aceasta este cea mai ușoară metodă. Eticheta generată se introduce în secțiunea <body> a site-ului. După introducerea acestei meta etichete, se apasă butonul verifică, iar site-ul este verificat. Acest procedeu este foarte ușor și în cazul site-urilor care folosesc WordPress deoarece foarte multe teme oferă posibilitatea introduceri codul etichetei într-o secțiune dedicată a temei.

Search_Console_10

Verificarea siteului cu ajutorul unui fișier de tip HTML

Folosind această opțiune, Google va genera un fișier care poate fii descărcat pe calculator. Ulterior fișierul se încarcă pe rădăcina serverului, de obicei prin FTP. Dacă fișierul a fost încărcat corect, se apasă butonul de verifică și veți fi notificați ca ați devenit proprietarul siteului.

Search_Console_11

Folosind Google Analytics

Dacă deja folosiți Google Analytics pentru a monitoriza site-ul, aceasta este metoda pentru dumneavoastră. Însă prima dată trebuie să verificați dacă scriptul de Google Analytics se află în secțiunea <head> a siteului și nu în <body>. Dacă scriptul nu este în <head>, vreți fi nevoiți să mutați scriptul. Pentru această metodă e nevoie să folosiți codul asincron de Google Analytics.

Search_Console_3

Folosind Google Tag Manager

Am inclus și această metodă deoarece Google Tag Manager este un tool uimitor. O să urmeze un articol în care o să explic de ce cred asta despre tool. Verificarea proprietății dumneavoastră folosind această metodă este asemănătoare cu metoda numărul 3 folosind Google Analytics.

Search_Console_9

O să scriu continuarea acestui articol dacă vor exista cereri. Le aștept in comentarii!

 

Optimizarea pentru motoare de căutare – SEO


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

S-au întâmplat foarte multe lucruri de la ultimul articol publicat. Cum apare și în secțiunea ‘despre mine’, am fost angajat la Credit Europe pe urmă la F64, iar în momentul de față lucrez la Marketizator. Jobul de la Marketizator este unul diferit și îmi oferă posibilitatea de a învăța anumite lucruri conexe optimizării pentru motoare de căutare si anume: optimizarea ratei de conversie. În urmă cu câțiva ani, optimizarea ratei de conversie a site-urilor făcea parte din jobul specialistului în optimizare pentru motoare de căutare. În prezent din cauză că anumite site-uri au dau un trafic foarte mare, munca specialistului în optimizarea SEO se focusează pe aducerea traficului pe site-ul clientului. Munca mea curentă în schimb, se focusează pe convingerea vizitatorilor, indiferent de sursa de trafic (SEO, PPC, Afiliere, Comparatoare de prețuri, rețele sociale etc.), de a realiza anumite acțiuni pe site-ul clientului.

Doresc să scriu acest articol mai general din cauză că în continuare foarte multe persoana nu știu ce înseamnă optimizarea SEO. Optimizarea SEO începe prin a găsi cele mai bune cuvinte cheie pe care clientul dorește să le targeteaza. Acest lucru se face prin anumite tool-uri numite Keyword Planner si/ sau Google Trends. Tool-urile afișează numărul de căutări lunare ale expresiilor folosite în căutările pe motorul de căutare Google. Există mai multe feluri de expresii, unele mai generale prin care sunt descoperite site-urile (Ex: haine, laptop, autoturism) sau unele mai targetate care pot fi mai aproape de conversie (Ex: pantofi marimea 38, laptop hp pret, bmw i5 pret).

google keyword planner

După ce se descopera cel mai bune expresii pe care site-ul dorește să le targeteaze, se realizează auditarea OnPage a site-ului. Această auditare cuprinde propuneri de a modifica paginile existente pentru ca ele să fie relevante pentru vizitatori (cît și pentru crawlerii motoarelor de căutare). De la optimizarea titlurilor, optimizarea descrierilor meta, pană la optimizarea heading-urilor, densitatea cuvintelor cheie pe pagina, folosirea sinonimelor, inserarea atributelor ALT la imagini, adăugarea de conținut suplimentar, articole similare și altele.

Auditarea OnPage mai include și verificarea serverului pe care este hostat site-ul pentru a vedea dacă mai există alte site-uri pe același server. Acest lucru este important deoarece dacă există și folosesc metode de promovare care nu sunt în concordanță cu politicile Google, ele pot duce la penalizarea tuturor site-urilor de pe serverul respectiv. Se mai verifică și timpul de răspuns al serverului, timpul de încărcare al siteului (imagini optimizate pentru web, optimizarea codului CSS si javascript etc), existența conținutului duplicat și propuneri de a-l elimina, existența schema.org și altele.

onpage vs offpage optimizare pentru motoare de cautare

Următorul pas este cel de auditare OffPage. Acest lucru înseamnă verificarea profilului de linkuri cu ajutorul unor tool-uri precum Majestic, Ahrefs sau OpenSiteExplorer. În acest fel se verifică dacă linkurile respective provin de pe domenii cu autoritate și relevante pentru site-ul pentru care se face auditrea. Un alt lucru care se verifica, este dacă linkurile direcționate spre site, sunt majoritatea direcționate spre homepage sau și spre alte pagini secundare. Există mai multe măsuri pentru îmbunătățirea profilului de linkuri, însă în acest articol nu o să intru în detalii.

Aș dori să mai adaug ca aceste lucruri sunt realizate pentru a ușura munca vizitatorilor și ai răsplăti cu cel mai relevant conținut posibil, în cele mai accesibil mod. Optimizarea nu trebuie gândita strict pentru robotii motoarelor de căutare ci pentru vizitatori.

Dacă doriți să aflați informații suplimentare, răspund cu drag la comentarii.

 

Pinguin 3.0 – Update-ul urmator


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

Se pare ca in urmatoarele saptamani o sa avem parte de o noua surpriza pregatita de cei de la Google si anume update-ul la Pinguin 3.0. Ei s-au gandit ca ar fi bine sa mai lucram cateva ore extra pentru indeplinirea obiectivelor de trafic .

Update-ul anterior Pinguin 2.0 a afectat aproximativ 2% din interogari. Chiar daca pare un procent mic, impactul rezultat a fost in scaderea traficului cu 90% la cateva mii de site-uri. O asemenea scadere duce la diminuarea venitului online realizat si de cele mai multe ori la faliment in cazul in care business-ul nu se bazeaza si pe puncte de vanzare offline.

Penlizare Google pinguin

Rolul update-ului Google Pinguin

Rolul general al update-urilor realizate de cei de la Google, este oferirea unor rezultate mai relevante pentru utilizatorii acestui motor de cautare si eliminarea site-urilor care fac spam. Update-urile, atat Panda cat si Pinguin, au facut “curatenie” la urmatoarele lucruri:

  • Backlink-uri spammy – Link-uri provenite de pe site-uri de calitatea indoielnica
  • Site-uri cu foarte multe link-uri pe aceasi ancora – De exemplu site-urile cu cateva zeci de link-uri pe cuvantul “anvelope ieftine”
  • Link-urile platite – Au fost penalizate site-urile cu foarte multe link-uri in sidebar sau footer (O mica paranteza aici: eu am fost penalizat pentru 6 link-uri in footer, deci foarte mult e relativ pentru Google)
  • Link-uri irelevante – Ce legatura ar avea un link aflat pe un site de jocuri online din USA cu o florarie online aflata in Romania? Ei bine acest tip de linking ar putea sa atraga penalizari.

Ce va targeta update-ul Google Pinguin 3.0?

Cel mai probabil acest update v-a creste severitatea update-ului Pinguin anterior. Site-urile care la update-ul anterior se aflau la limita penalizarii, cel mai probabil acum vor fi penalizate.

Matt Cutts (seful echipei de webspam de la Google) in ultimele postari de pe blog-ul sau trage un semnal de alarma mai ales pentru retelele de guest blogging. El a si inceput sa penalizeze manual astfel de retele, iar cel mai probabil pasul urmator va fi penalizarea altgoritmica.

Un alt tip de site-uri ce vor fi penalizae sunt cele din “bad neighborhood”. Acest lucru se refera la un grup de site-uri care folosesc tehnici de optimizare impotriva politicii Google si sunt linkate intre ele. Din aceasta cauza recomandabil este hostarea site-ului pe un server dedicat pentru a nu intampina probleme de tipul acesta.

Revenire seo dupa google pinguin

Nu esti sigur daca site-ul tau risca sa fie penalizat?

Sfatul principal este auditarea periodica a profilului de backlink-uri. Aici se va vedea daca exista prea multe backlink-uri folosind aceasi ancora, catre aceasi pagina, daca sunt link-uri de tip site wide (sidebar sau footer).

Sfatul meu personal este realizarea acestui audit inainte de lansarea update-ului pentru a nu exista scaderi foarte mari de trafic. Daca esti interesat de un astfel de audit Off Page only, diferit fata de cel de care vorbesc in ghidul de optimizare, contacteaza-me si ti-l voi realiza pentru pretul de doar 150 Eur. Iti voi spune toate problemele de link-ing alea site-ului tau si cum sa le rezolvi. Pentru consultatii suplimentare exista si un tarif pe ora pe care-l folosesc si este de 15 Eur/ora.

 

Cat de in top esti pe Google?


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

Am avut placerea sa mai cunosc un pasionat de Seo la fel ca si mine. Numele lui este Andrei Juganaru si pot spune despre el ca a reusit sa puna bazele unei firme de Seo destul de solide. Andrei a calculat foarte eficient lucrurile de care are nevoie pentru a dezvolta o astfel de firma care sa optimizeze diferite site-uri in motorul de cautare Google, si a pus lucrurile in aplicare.

Intamplarea a facut sa intalnesc si pe cel mai tanar membru al firmei. Membrul se numeste Maria Izabela si are doar 1 an jumatate. Pot spune ca ea este principalul coordonator al firmei conduse de tatal ei, iar pe aceasta cale ii urez multa bafta in continuare.

Seo si Google

Ce trebuie sa ai pentru a fi in top pe Google?

Principalul lucru la care trebuie sa te gandesti cand faci o asemenea firma este nevoia de site-uri pentru care sa lucrezi. Desi nu sunt mare fan al platformelor personalizate si prefer sa lucrez mai mult cu platformele de tip open source precum WordPress, Magento, Prestashop etc., din cate mi-a aratat, platforma realizata de echipa lui pare destul de solida.

Urmatorul lucru de care ai nevoie este continutul text de calitate pe site-ul tau pentru a fi relevant si pentru Google. S-a gandit si la acest lucru si a reusit sa adune cateva persoane care sa-i scrie continut relevant pentru nisa site-urilor.

Iar ultimul lucru, si parerea mea este ca cel mai important, este modul in care promoveaza site-urile. Din cate am discutat cu el foloseste doar link-uri contextuale care aduc valoare oricarui site. Spre deosebire de altii care inca nu sunt in secolul XX si mai folosesc link-uri din directoare, formuri si postari pe diferite site-uri de anunturi sau comentarii pe diferite blog-uri.

Un alt lucru pe care il are in plan pentru rankarea mai buna in motorul de cautare Google este crearea unui grup de blog-uri pe diferite nise. In momentul de fata exista foarte multi care scriu generalitati si nu sunt nisati pe o anumita sectiune. Pentru realizarea acestui lucru fac si eu un anunt pentru toate persoanele interesate sa ma contacteze pentru a-i ajuta sa sa-si creeze un blog sau alte lucruri conexe domeniului in care activez ca freelancer.

Cu ajutorul serviciilor puse la dispozitie de astfel de persoane care folosesc ghid-uri avansate de seo si in aceasta industrie va pot asigura ca lucrurile se fac in cel mai bun si placut mod, iar rezultatele nu vor inceta sa apara pentru dvs.

Later update: Intre timp agentia a suferit un rebranding si se numeste Hollo. Are peste 20 de angajati si activitatea principala este de aplicatii web si software development. Ce mi-a captat mie atentia este ca au pus la punct un articol misto pe care il recomand cu drag oricarei persoane care doreste sa mai prinda cateva lucruri interesante despre acest domeniu fascinant pentru mine. Articolul care contine peste 100 de sfaturi SEO il puteti citi pe blog-ul agentiei.

 

SEO Quake – tool de SEO gratis


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

Sunt o multime de tool-uri foarte folositoare atat pentru specialistii seo cat si pentru bloggeri sau simplii utilizatori de internet. Aceste tool-uri pot oferi foarte multe detalii despre site-urile pe care le vizitati. SEO Quake este un astfel de tool care ajuta la optimizarea pentru motoare de cautare si care se poate instala gratuit.

Tool-ul ofera date cu privire la Page Rank-ul site-ului, numarul de pagini indexate, numarul de link-uri pe care site-ul vizitat le are de la Bing, Twitt-uri, Share-uri, arata ranking-ul site-ului in Alexa, densitatea cuvintelor cheie, vechimea domeniului, numarul de link-uri interne si externe si alte date destul de interesante.

Seo quake - metrici magazin okazii

Eu folosesc tool-ul SEO Quake pentru Google Chrom. Odata ce veti instala tool-ul, veti vedea o pictograma verde cu textul SQ scris cu portocaliu, in coltul din dreapta sus al browser-ului. Datele oferite de tool trebuie sa apara in cazul in care faceti clic pe ea.

Utilizari ale tool-ului SEO Quake

1. Evaluarea oportunitatilor de publicitate – puteti sorta site-urile dupa Google Page Rank pentru a determina daca site-ul are trust din partea motorului de cautare Google.

2. Te poate ajuta sa vinzi articole – daca esti copywriter, poti face foarte usor o analiza din care sa-i spui webmaster-ului urmatorul lucru: “Site-urile x si y  au 1000 de pagini indexate, insa site-ul dvs are doar 100. Nu credeti ca daca o sa aveti un site cu continut mai bogat o sa va creasca ranking-ul?”

3. Te ajuta sa inveti cateva notiuni seo de baza – usor inveti lucrurile care dau importanta unui site. Sincer, acesta este cel mai important lucru si principalul motiv pentru care va indemn sa folositi acest tool gratuit. Motoarele de cautare sunt cea mai mare parte din marketing-ul online din Romania. In cazul in care va familiarizati cu acest tool consider ca veti avea o baza destul de solida de la care puteti sa porniti mai departe.

seo-quake

Daca vrei sa descarci tool-ul Seo Quake poti face lucrul acesta direct de pe pagina lor oficiala: https://www.seoquake.com.

Daca ti se pare folositoare postarea, ai ceva de adaugat sau vrei sa-mi transmiti ceva, get in touch with me (;-)

 

Solutii SEO pentru platforma Joomla


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

Joomla este o platforma CMS, care permite construirea de site-uri web si aplicatii online. O platforma CMS este un program care tine evidenta continutului tau online, la fel cum o biblioteca are o baza de date cu toate cartile din ea. Avantajele unei platforme CMS este ca nu necesita skill-uri tehnice in administrarea continutului, totul fiind intuitiv si „user friendly”. Atuurile platformei Joomla sunt usurinta in folosire si posibilitatea folosirii diferitelor extensii, insa cel mai apreciat lucru este ca platforma este distribuita gratuit pentru toata lumea.

Cel mai probabil ai ajuns aici deoarece ai ales sa-ti faci un site cu ajutorul platformei Joomla. Ti-ai ales un template sau ai apelat la un designer sa-ti construiasca unul, ai adaugat si polisat continutul ce-l aveai in minte, iar acum esti pregatit sa-ti pornesti site-ul pentru multimea de persoane care cerceteaza motoarele de cautare.

Problema este ca momentan ai doar cateva vizite si sutele de persoane care planuiai sa te gaseasca in mediul online, nu te pot gasi nicaieri. In contrast cu platforma WordPress, platforma Joomla nu este atat de bine optimizata pentru motoarele de cautare atunci cand o instalezi in prima instanta. O sa iti prezint cativa pasi, care o sa va ajute la optimizarea on-site si astfel o sa va creasca vizibilitatea in motoarele de cautare.

1. Redenumeste fisierul htaccess.txt in .htaccess

Acest lucru o sa-ti ofere posibilitatea de a avea URL-uri de tip SEO Friendly. Aceste URL-uri sunt mult mai atractive si ajuta motoarele de cautare in etichetarea corecta a continutul paginii, in functie de cuvintele cheie folosite in URL-uri.

Odata ce ati facut acest lucru o sa puteti sa bifati „Yes” pe optiunile de “Search Engine Friendly URLs” and “Use URL Rewriting” din Joomla Global Configuration. Search Engine Friendly URLs este optiunea care va permite setarea manuala a URL-urilor in functie de alias-ul care il introduceti, iar URL Rewriting o sa stearga portiunea /index.php/ din URL-uri.

Solutii Seo Joomla

2. Stergeti „/images/” din fisierul Robots.txt

Foarte multe persoane uita sa faca acest lucru. In fisierul robots.txt care e creat automat la instalare, Joomla nu permite motoarelor de cautare sa creeze un index pentru imaginile incarcate de dvs. Cu totii stiim ca imaginile pot genera destul de mult trafic din Google sau alte motoare de cautare daca sunt corect optimizate cu artibutele Title si ALT.

3. Administrati-va datele de tip Meta din site-ul dvs Joomla

Desi la foarte multe site-uri, Meta Tags-urile sunt redundante, ele sunt in continuare foarte importante. Un tool util si destul de nou pentru administrarea datelor de tip Meta se numeste SEO Boss. Acest tool are o functie de Meta Tags Manager care e chiar foarte utila.

Pentru a modifica datele Meta pe un site care functioneaza pe platforma Joomla, in mod normal ar trebui editate meta descrierile si titlurile fiecarei pagini in parte. Cu ajutorul la SEO Boss, ai o singura fereastra care iti permite editarea la toate datele Meta.

Pentru a modifica datele Meta pe un site care functioneaza pe platforma Joomla, in mod normal ar trebui editate meta descrierile si titlurile fiecarei pagini in parte. Cu ajutorul la SEO Boss, ai o singura fereastra care iti permite editarea la toate datele Meta.

Solutii seo Joomla

4. Alege www. sau non-www si redirectioneaza

Joomla, spre deosebire de WordPress, nu redirectioneaza automat aceste pagini. Astfel site-ul tau Joomla intampina o problema legata de versiunea canonica, lucru care se corecteaza manual din fisierul .htaccess

In cazul in care doresti redirectionarea domeniului non-www catre pagina care contine www trebuie adaugata urmatoarea portiune de cod in fisierul .htaccess:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$
http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Inversul, adica daca trebuie sa redirectionati pagina www catre pagina non-www trebuie adaugat acest cod:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} www.yourwebsitehere.com
RewriteRule (.*)
http://yourwebsitehere.com/$1 [R=301,L]

5. Imbunatateste viteza de incarcare a site-ului

Trebuie stiut ca Joomla nu permite incarcarea paginilor foarte rapid, imediat dupa ce instalati platforma. Vestea buna este ca viteza de incarcare a paginilor site-ului poate fi mult imbunatatita facand urmatoarele lucruri: sugerarea pastrarii anumitor portiuni de site in cash-ul browser-ului, folosirea tool-ului Gzip si comprimarea imaginilor.

5.1.Pastrarea in cash-ul browserului a unor date

Fara a intra in foarte multe detalii, doresti ca anumite tipuri de continut de pe site-ul tau, sa fie pastrate in cash-ul browserului. Cu alte cuvinte, acest lucru permite pastrarea anumitor fisiere pe calculatorul persoanei care acceseaza site-ul tau. Astfel atunci cand el revine pe site-ul dvs, fisierele respective o sa i se incarce mult mai rapid, direct din calculatorul lui. Acest lucru este posibil cu ajutorul fisierului .htaccess, unde se poate specifica ce continut sa fie pastrat si pentru cat timp. O sugestie ar fi urmatoarea:
ExpiresActive On
ExpiresByType text/html “access plus 1 seconds”
ExpiresByType image/gif “access plus 1 years”
ExpiresByType image/jpeg “access plus 1 months”
ExpiresByType image/png “access plus 1 months”
ExpiresByType text/css “access plus 1 months”
ExpiresByType text/javascript “access plus 1 months”
ExpiresByType application/x-javascript “access plus 1 months”
ExpiresByType image/ico “access plus 1 months”

5.2.Folosirea Gzip

E evident ca un site comprimat se va deschide mai repede. Un mod bun de a imbunatatii timpii de incarcare a site-ului este coprimarea codului cu Gzip. Recomandarea este sa faceti acest lucru atunci cand ati terminat modificarile majore ale site-ului.

Solutii seo Joomla

Pentru a activa Gzip in Joomla, navigati in Global Configuration -> Server si bifati „Yes” la optiunea Gzip Page Compression

Nota: Acest lucru o sa functioneze doar daca aveti instalat mod_gzip pe serverul dvs.

5.3.Optimizati imaginile de pe site

Optimizarea dimensiunii imaginilor este un lucru pe care orice designer trebuie sa-l stie si sa-l foloseasca, indiferent ca foloseste Joomla sau nu. Sunt multe site-uri care au imagini de 350-400kb care pot fi optimizate pe25kb. In cazul in care nu te descurci sa folosesti Photoshop sa-ti optimizezi pozele, se pot descarca versiuni optimizate ale pozei tale in tool-ul Google Page Speed tool.

Dupa folosirea acestor 3 optimizari pentru viteza de incarcare, unele site-uri de pe platforma Joomla au fost chiar mai rapide fata de unele site-uri de pe platforma WordPress cu continut similar.

6. Instaleaza Xmap

Xmap este o extensie pentru Joomla care genereaza sitemap-uri HTML si XML pentru site-ul dvs. Este foarte indicat sa folosesti un sitemap cat mai repede posibil. Acesta ii va spune la Google despre existenta site-ului si ce pagini contine, astfel este indexat mult mai repede. Pentru a crea un sitemap, navigheaza simplu la Components, apoi la Xmap si creaza un nou sitemap. Alege meniurile pe care vrei sa le incluzi, selecteaza-le prioritatea si apasa „Save”. Apoi ia link-ul sitemap-ului si trimite-l prin Google Webmaster Tools .

 

Back to (basic) meta tags


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

Dupa incercarea de colaborare cu agentia Adfix pe parte de SEO, care s-a dovedit intr-un fel a fi neinspirata pentru mine, revin cu o postare care sa va ajute sa intelegeti ce inseamna SEO in 2014 in Romania si care este nivelul clientilor cu care trebuie sa lucram din pozitia noastra, cea a freelancer-ilor specialisti in SEO si marketing online.

Marea majoritate a posesorilor de site-uri din tara nu au nici cea mai mica tangenta cu optimizarea site-ului. In momentul in care lucram la SeoMonitor erau unii clienti amuzanti, care credeau ca noi avem linie de telefon speciala cu Goagal. Sunam la Google si ii rugam sa pozitioneze site-urile la care lucram pe pozitii cat mai bune si asta e treaba (:-|

Batman sau pizza

Din aceasta cauza, chiar daca sunt nenumarate articole care explica ce sunt Meta Tags-urile, ce rol au, care e importanta lor, consider ca o sa fie benefic sa am si eu cateva postari, ceva mai complete, care sa ajute sa intelegeti putin mai profund “jocului” numit SEO.

Altgoritmul Google s-a schimbat destul de mult in ultima perioada (nu doar altgoritmul Google ci si cel al retelei de socializare Facebook s-a schimbat in ultima luna). Schimbarile altgoritmului Google au ca target de obicei promovarea continutului nou si de calitate si diminuarea autoritatii site-urilor care folosesc tehnici de seo depasite sau de tip black hat. Pe alta parte schimbarea altgoritmului Facebook a dus la scaderea reach-ului postarilor pe care le facem. Aceasi postare o sa fie vazuta de mai putini prieteni.

Ce sunt meta tags-urile si unde apar ele?

Fiecare pagina web, indiferent de platforma in care a fost facuta, continute anumite elemente care sunt urmarite de crawlerii motoarelor de cautare. Este foarte important ca in cadrul acestor elemente, crawlerii sa gaseasca informatiile necesare pentru a putea introduce site-ul intr-o categorie cat mai nisata si relevanta pentru utilizatorii care sunt in cautare de astfel de informarii.

Textele introduse in aceste campuri sunt vizibile in urmatoarele locuri:

In SERP (Search engine result page)

Meta Tags-uri in SERP

In partea de sus a browser-ului

Meta (tags) Title in 4 browsere diferite

 In codul sursa a paginii

Meta tag-uri in codul sursa a paginii web

Care sunt cele mai importante meta tags-uri dpdv SEO?

Exista doar 2 Meta Tag-uri care sunt cu adevarat importante si care influenteaza direct sau indirect pozitile unui site in rezultatele Google. Aceste Meta Tag-uri se numesc Meta Title si Meta Description. Pe langa cele 2 mai exista si Meta Keywords, insa textele introduse in acest camp nu mai aduc absolut nici un beneficiu dpdv SEO, dupa cum zice Matt Cutts intr-un clip din 2009  pe care o sa-l si postez in aceasta pagina.

Din cauza ca targetul site-ului meu nu sunt doar specialistii agentiilor de marketing online ci si programatori web care doresc sa mai deprinda anumite cunostinte seo, posesori de site-uri care vor sa se ridice de la rang-ul de nestiutori sau studenti, elevi care doresc sa-si construiasca un viitor in mediul online, doresc ca postarile mele sa fie cat mai complete si mai usor de inteles. Daca se intampla sa nu intelegeti ceva din ele, raspund cu placere la intrebarile voastre.

Sper ca in momentul de fata am lamurit de ce e importanta folosirea unor texte in aceste meta tag-uri. Facute corect, utilizatorii de internet vor da mai repede click pe site-ul vostru fata de site-urile concurentilor vostrii. Despre ce inseamna meta tags-uri facute corect o sa revin intr-o postare ulterioara.

Pana atunci astept comentarii, sugestii si propuneri din partea voastra … celor care imi vizitati site-ul.

optimizare seo

 

Factorii care ajuta la rankarea unui site in Google


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

Suntem in luna februarie iar mai multe agentii din strainatate au publicat unele date cu privire la principalii factori care ajuta la rankarea site-urilor, adunate de anul trecut si prelucrate sub forma unor infografice. As mai avea mentiunea ca exista si alte motoare de cautare pe langa Google (Yahoo, Bing, DuckDuckGo etc.), insa la noi in tara 98% dintre romani folosesc doar acest motor de cautare de pe internet. In principiu optimizarea pentru celelalte motoare de cautare se face la fel, existand doar mici diferente.

Intre timp am reusit sa trec de la nivelul de Freelancing la care eram de cateva luni, la cel de colaborator al agentiei Adfix. Cu aceasta ocazie s-au schimbat mai multe lucruri legate despre activitatile mele zilnice si despre “Sharing is caring”. De aceea m-am gandit ca ar fi util sa realizez aceasta postare prin care imi doresc sa impart cu voi o parte din lucrurile pe care le-am mai vazut in ultima vreme despre optimizarea si cresterea in ranking a site-urilor pe Google.

Motor de cautare DuckDuckGo

Exista mai multe critici pe seama studiilor efectuate de agentiile care au realizat aceste studii. Nu va spun sa le luati de bune fara sa mai ganditi nimic altceva pe langa, va spun doar ca anumite persoane pasionate de asemenea date au reusit sa coreleze unii metrici pentru a ajunge la niste rezultate pe care eu le consider utile de stiut. E normal sa existe critici atunci cand e vorba despre SEO, ar fi anormal sa nu fie asa ceva. Cred ca cel mai greu lucru din aceasta industrie este ca 2 SEO-isti sa fie pe aceeasi linie.

Din cauza ca e vorba de infografice generoase in dimensiune, pentru ca experienta vizuala sa fie cat mai buna atat pe desktop-uri, dar mai ales pentru utilizatorii de device-uri mobile (tablete, smarphone-uri, ipod-uri, e-book-uri si in viitorul apropiat ceasuri), am realizat o pagina de Pinterest cu imaginile. Ele sunt accesibile la urmatoarea adresa: http://www.pinterest.com/voiqu/seo-ranking-factors/

Enjoy and any feedback is welcomed

optimizare seo

 

Majestic SEO – tool-ul ideal pentru verificarea backlink-urilor


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

Majoritatea specialistilor SEO verifica domeniile care linkeaza spre site-ul analizat din Google Webmaster Tools. Specialistii putin mai destepti vor verifica si datele din Bing Webmaster Tools pentru ca exista si acolo cateva insigh-uri destul de folositoare. Insa specialistii care au facut din SEO o pasiune vor aduna date din toate locurile posibile pentru a lua cea mai buna decizie cu privire la site-ul analizat.

Unul dintre tool-urile folosite de mine in mod frecvent este Majestic SEO. Parerea mea este ca au cel mai bun crawler pentru scanarea pagilor de pe internet si ofera cele mai multe insigh-uri. Acestea iti dau o imagine obiectiva in legatura cu site-ul pe care il analizezi si te ajuta foarte mult in luarea unei decizii corecte. Iti poti crea un cont gratuit pentru a-ti verifica numarul de domenii si backlink-uri  accesand acest link.

Cu ajutor unui astfel de cont poti beneficia de urmatoarele lucruri:

  • Verificare gratuita si instanta. Se pot genera rapoarte extinse care cuprind date valoroase pentru orice specialist SEO, iar unele din ele sunt imposibil de gasit in alta parte
  • Sunt aratate o parte din erorile 404 ale site-ului dvs. Aceste erori creaza o experienta a utilizatorilor pe site destul de proasta si e recomandata redirectionarea acestor pagini catre unele accesibile.
  • Poti avea acces la unul dintre cele mai performante API-uri de cautare. Fara a intra intra in prea multe specificatii, va puteti da seama din ce cauza marii jucatori pe internet si-ar dori folosirea acestuia pentru compania lor.
  • Iti poti imbunatatii atat varietatea acorelor directionate catre site-ul dvs cat si distributia paginilor spre care sunt plasate backlink-urile

Cu ajutorul unui cont platit, pe langa toate aceste lucruri pe care o sa le puteti vedea despre site-ul dvs, o sa urmari si backlink-urile competitorilor dvs. In acest fel strategia dvs de promovare a site-ului va fi mult mai eficienta, iar obiectivele vor fi mai usor de realizat.

Acest tool este unul dintre tool-urile folosite de mine pentru realizarea analizei Off-Page despre care am scris in ghidul de optimizare SEO pe care il folosesc. Pentru alte informatii legate de folosirea acestui tool folositi una dintre modalitatile de contact de pe homepage.

optimizare seo

 

Ce este Co-Citarea si Co-Aparitia


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/web/voiqu/wp-content/plugins/mailchimp-subscribe-sm/admin/classes/admin.php on line 542
 

As putea sa scriu despre mai multi termeni din aceasta industrie precum tag-ul canonical care duce la eliminarea continutului duplicat, trust, schema, breadcrumbs, module, si sper ca cel mai probabil in timp sa scriu despre ele. Poate cu unii termeni sunteti familiarizati, cu altii nu. O sa-mi dau silinta sa va aduc la cunostinta cat mai multe lucruri despre cum aceste lucruri influenteaza algoritmul Google cat si alte lucrui legate de usabilitate, conversie, ranking etc.

Termenii Co-Citarea si Co-Aparitia au fost folositi pentru prima data de Rand Fishkin in acest video, unde a descris faptul ca a vazut anumite site-uri care rankau in Google pe anumite expresii, chiar daca site-urile nu aveau pagini optimizate pentru a targeta acele cuvinte. A denumit motivul pentru care se intampla lucrul acesta ca fiind Co-Citare. Apoi a mai adaugat ca orice forma de asociere a termenilor+brand, termeni+website sau termeni+URL-uri sunt metode care pot duce la acest rezultat.

SEO Trick: In cazul in care doresti sa optimizezi un site pentru un anumit cuvant cheie poti realiza o astfel de interogare Co-Citata (ex: “laptop ieftin numesite.com”), iei link-ul generat de Google (https://www.google.com/#q=laptop+ieftin+numesite.com) si-l scurtezi cu ajutorul tool-uri care permit aceasta functie. Ulterior realizezi o campanie de linkbuilding pentru a promova acest link si implicit pentru a creste legatura intre cuvintele cheie si brand-ul pentru care lucrezi.

Co-Aparitia se manifesta in momentul in care motorul de cautare decide contextul unei pagini in loc sa extraga cuvintele cheie pentru care a fost optimizata pagina. Daca site-ul dvs este mentionat pe o pagina si e inconjurat de keyword-uri pe care Google le inteleaga, se realizeaza o legatura prin care toate cuvintele cheie ale brand-ului isi vor creste rank-ul. Acest lucru se intampla doar daca este repetat de suficiente ori.

In momentul de fata stiinta a ajuns atat de avansata incat este mai comun sa vezi site-uri rankand pe expresii pe care site-ul nu a fost optimizat. Site-urile rankeaza fara backlink-uri cu ancore pe cuvinte cheie si fara a avea pagini care sa targeteze special expresile. Rankeaza prin simplu fapt ca au fost mentionate de suficiente ori pe site-uri cu autoritate.

Acest lucru inevitabil ne pune pe ganduri in legatura cu seo si cu puterea pe care o mai reprezinta ancorele pentru a ranka eficient. Cu toate astea, atata timp cat faci lucrurile legate de linkbuilding cu cap, acele link-uri vor conta in continuare.

optimizare seo