Joomla este o platforma CMS, care permite construirea de site-uri web si aplicatii online. O platforma CMS este un program care tine evidenta continutului tau online, la fel cum o biblioteca are o baza de date cu toate cartile din ea. Avantajele unei platforme CMS este ca nu necesita skill-uri tehnice in administrarea continutului, totul fiind intuitiv si „user friendly”. Atuurile platformei Joomla sunt usurinta in folosire si posibilitatea folosirii diferitelor extensii, insa cel mai apreciat lucru este ca platforma este distribuita gratuit pentru toata lumea.

Cel mai probabil ai ajuns aici deoarece ai ales sa-ti faci un site cu ajutorul platformei Joomla. Ti-ai ales un template sau ai apelat la un designer sa-ti construiasca unul, ai adaugat si polisat continutul ce-l aveai in minte, iar acum esti pregatit sa-ti pornesti site-ul pentru multimea de persoane care cerceteaza motoarele de cautare.

Problema este ca momentan ai doar cateva vizite si sutele de persoane care planuiai sa te gaseasca in mediul online, nu te pot gasi nicaieri. In contrast cu platforma WordPress, platforma Joomla nu este atat de bine optimizata pentru motoarele de cautare atunci cand o instalezi in prima instanta. O sa iti prezint cativa pasi, care o sa va ajute la optimizarea on-site si astfel o sa va creasca vizibilitatea in motoarele de cautare.

1. Redenumeste fisierul htaccess.txt in .htaccess

Acest lucru o sa-ti ofere posibilitatea de a avea URL-uri de tip SEO Friendly. Aceste URL-uri sunt mult mai atractive si ajuta motoarele de cautare in etichetarea corecta a continutul paginii, in functie de cuvintele cheie folosite in URL-uri.

Odata ce ati facut acest lucru o sa puteti sa bifati „Yes” pe optiunile de „Search Engine Friendly URLs” and „Use URL Rewriting” din Joomla Global Configuration. Search Engine Friendly URLs este optiunea care va permite setarea manuala a URL-urilor in functie de alias-ul care il introduceti, iar URL Rewriting o sa stearga portiunea /index.php/ din URL-uri.

2. Stergeti „/images/” din fisierul Robots.txt

Foarte multe persoane uita sa faca acest lucru. In fisierul robots.txt care e creat automat la instalare, Joomla nu permite motoarelor de cautare sa creeze un index pentru imaginile incarcate de dvs. Cu totii stiim ca imaginile pot genera destul de mult trafic din Google sau alte motoare de cautare daca sunt corect optimizate cu artibutele Title si ALT.

3. Administrati-va datele de tip Meta din site-ul dvs Joomla

Desi la foarte multe site-uri, Meta Tags-urile sunt redundante, ele sunt in continuare foarte importante. Un tool util si destul de nou pentru administrarea datelor de tip Meta se numeste SEO Boss. Acest tool are o functie de Meta Tags Manager care e chiar foarte utila.

Pentru a modifica datele Meta pe un site care functioneaza pe platforma Joomla, in mod normal ar trebui editate meta descrierile si titlurile fiecarei pagini in parte. Cu ajutorul la SEO Boss, ai o singura fereastra care iti permite editarea la toate datele Meta.

Pentru a modifica datele Meta pe un site care functioneaza pe platforma Joomla, in mod normal ar trebui editate meta descrierile si titlurile fiecarei pagini in parte. Cu ajutorul la SEO Boss, ai o singura fereastra care iti permite editarea la toate datele Meta.

4. Alege www. sau non-www si redirectioneaza

Joomla, spre deosebire de WordPress, nu redirectioneaza automat aceste pagini. Astfel site-ul tau Joomla intampina o problema legata de versiunea canonica, lucru care se corecteaza manual din fisierul .htaccess

In cazul in care doresti redirectionarea domeniului non-www catre pagina care contine www trebuie adaugata urmatoarea portiune de cod in fisierul .htaccess:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$
http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Inversul, adica daca trebuie sa redirectionati pagina www catre pagina non-www trebuie adaugat acest cod:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} www.yourwebsitehere.com
RewriteRule (.*)
http://yourwebsitehere.com/$1 [R=301,L]

5. Imbunatateste viteza de incarcare a site-ului

Trebuie stiut ca Joomla nu permite incarcarea paginilor foarte rapid, imediat dupa ce instalati platforma. Vestea buna este ca viteza de incarcare a paginilor site-ului poate fi mult imbunatatita facand urmatoarele lucruri: sugerarea pastrarii anumitor portiuni de site in cash-ul browser-ului, folosirea tool-ului Gzip si comprimarea imaginilor.

5.1.Pastrarea in cash-ul browserului a unor date

Fara a intra in foarte multe detalii, doresti ca anumite tipuri de continut de pe site-ul tau, sa fie pastrate in cash-ul browserului. Cu alte cuvinte, acest lucru permite pastrarea anumitor fisiere pe calculatorul persoanei care acceseaza site-ul tau. Astfel atunci cand el revine pe site-ul dvs, fisierele respective o sa i se incarce mult mai rapid, direct din calculatorul lui. Acest lucru este posibil cu ajutorul fisierului .htaccess, unde se poate specifica ce continut sa fie pastrat si pentru cat timp. O sugestie ar fi urmatoarea:
ExpiresActive On
ExpiresByType text/html „access plus 1 seconds”
ExpiresByType image/gif „access plus 1 years”
ExpiresByType image/jpeg „access plus 1 months”
ExpiresByType image/png „access plus 1 months”
ExpiresByType text/css „access plus 1 months”
ExpiresByType text/javascript „access plus 1 months”
ExpiresByType application/x-javascript „access plus 1 months”
ExpiresByType image/ico „access plus 1 months”

5.2.Folosirea Gzip

E evident ca un site comprimat se va deschide mai repede. Un mod bun de a imbunatatii timpii de incarcare a site-ului este coprimarea codului cu Gzip. Recomandarea este sa faceti acest lucru atunci cand ati terminat modificarile majore ale site-ului.

Pentru a activa Gzip in Joomla, navigati in Global Configuration -> Server si bifati „Yes” la optiunea Gzip Page Compression

Nota: Acest lucru o sa functioneze doar daca aveti instalat mod_gzip pe serverul dvs.

5.3.Optimizati imaginile de pe site

Optimizarea dimensiunii imaginilor este un lucru pe care orice designer trebuie sa-l stie si sa-l foloseasca, indiferent ca foloseste Joomla sau nu. Sunt multe site-uri care au imagini de 350-400kb care pot fi optimizate pe25kb. In cazul in care nu te descurci sa folosesti Photoshop sa-ti optimizezi pozele, se pot descarca versiuni optimizate ale pozei tale in tool-ul Google Page Speed tool.

Dupa folosirea acestor 3 optimizari pentru viteza de incarcare, unele site-uri de pe platforma Joomla au fost chiar mai rapide fata de unele site-uri de pe platforma WordPress cu continut similar.

6. Instaleaza Xmap

Xmap este o extensie pentru Joomla care genereaza sitemap-uri HTML si XML pentru site-ul dvs. Este foarte indicat sa folosesti un sitemap cat mai repede posibil. Acesta ii va spune la Google despre existenta site-ului si ce pagini contine, astfel este indexat mult mai repede. Pentru a crea un sitemap, navigheaza simplu la Components, apoi la Xmap si creaza un nou sitemap. Alege meniurile pe care vrei sa le incluzi, selecteaza-le prioritatea si apasa „Save”. Apoi ia link-ul sitemap-ului si trimite-l prin Google Webmaster Tools .